Truskawki to owoce, które cieszą się niezwykłą popularnością. Z pewnością stoi za tym ich słodki smak i aromat. Poza tymi oczywistymi walorami, truskawki mają wiele innych zalet. Przede wszystkim zawierają dużo witaminy C, są cennym źródłem błonnika i mają sporo antyoksydantów. A desery z mrożonych truskawek są równie pyszne i można cieszyć się nimi przez cały rok.

Truskawki – bomba witaminowa

Truskawki mają także bardzo mało kalorii (28 na 100 gram). Fakt ten sprawia, że są to jedne z najchętniej wybieranych owoców. Świetnie smakują same, z dodatkiem cukru, a także w rozmaitych deserach. Minusem tych słodkich owoców jest jedynie ich sezonowość. Sezon na nie trwa niezwykle krótko. Można temu jednak zaradzić! Jak? Skorzystać z ich mrożonej wersji.

Dojrzałe truskawki w miseczce

Źródło: Pixabay

Desery z mrożonych truskawek – przepis na lody

Pyszny deser z mrożonymi truskawkami to lody. Są one bardzo szybkie i proste do wykonania. Z pewnością każdy łatwo sobie poradzi z ich zrobieniem. Teoretycznie, by otrzymać lody, wystarczy zmiksować mrożone truskawki z jogurtem lub mlekiem. W praktyce warto dodać kilka innych składników, by cieszyć się cudownym smakiem. Jak wygląda przepis na lody z truskawek?

Składniki potrzebne do wykonania lodów z mrożonych truskawek:

  • 400 g mrożonych truskawek,
  • 250 g śmietanki 36%,
  • opcjonalnie 100 gram cukru lub innego słodzika do smaku,
  • kilka liści mięty,
  • 4 kostki startej gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

  • Mrożone truskawki zmiksować w misie na gładką masę.
  • Dodać śmietankę, cukier i miksować dalej do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Gotowe lody przełożyć do pucharków, posypać czekoladą i przyozdobić listkiem mięty.

Lody z tego przepisu da się również przełożyć do specjalnych foremek i włożyć do zamrażalnika. Po kilku godzinach można cieszyć się smakiem lodów na patyku.

Lody z mrożonych truskawek z bananem lub innymi owocami

Mrożone truskawki świetnie komponują się z bananami. Ponadto słodycz bananów może wyeliminować potrzebę dosładzania cukrem. Do truskawek można dodać także maliny, jeżyny, brzoskwinie. Tak naprawdę jest to kwestia indywidualna. Jak więc wpleść inne owoce do przepisu?

  • 400 g truskawek,
  • 400 g bananów lub innych ulubionych owoców,
  • 100 ml śmietanki 36%.

Owoce miksujemy na gładką masę i dodajemy śmietankę. Osoby będące na diecie mogą zastąpić śmietankę jogurtem naturalnym. Należy jednak pamiętać, by był to gęsty jogurt.

Truskawkowe tiramisu – deser do przygotowania w każdej kuchni

Ten włoski deser cieszy się niezwykłą popularnością także w Polsce. Jego truskawkowa wersja to nie lada gratka dla fanów tych słodkich owoców.

Składniki potrzebne do wykonania truskawkowego tiramisu:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
  • około 2 szklanki mrożonych truskawek,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • opcjonalnie 50 ml nalewki z wiśni czy truskawek,
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

  • Truskawki rozmrozić i zmiksować z cukrem pudrem (około łyżki) na gładką masę. Opcjonalnie dodać nalewkę. Odstawić do schłodzenia.
  • Zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać resztę cukru pudru i cukier wanilinowy.
  • Następnie dodać mascarpone i miksować na najniższych obrotach do połączenia składników.
  • Powstały krem odstawić do schłodzenia.
  • Po 15 minutach wyjąć kremy.
  • Biszkopty moczyć w truskawkowym musie i układać na dnie blaszki jeden obok drugiego, następnie przełożyć kremem śmietanowym.
  • Na krem ułożyć drugą warstwę biszkoptów i kremu.
  • Całość posypać startą gorzką czekoladą.

Tak przygotowany deser z truskawkami odstawić do lodówki na kilka godzin.

Deser z mrożonych truskawek

Źródło: Pixabay

Przepis na sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Sernik na zimno to deser, który ma wielu fanów, zwłaszcza w okresie letnim. Z dodatkiem galaretki jest lekki i pyszny. Jak wygląda przykładowy przepis na to ciasto?

Składniki potrzebne do przygotowania sernika na zimno:

  • 120 g masła,
  • 200 g herbatników,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 g twarogu z wiaderka,
  • około 11 łyżek cukru pudru),
  • 16 g żelatyny,
  • 100 g śmietany kremówki,
  • 600 g mrożonych truskawek,
  • 2 galaretki (truskawkowe lub inne).

Wykonanie:

  • Masło roztopić w kąpieli wodnej, herbatniki zblendować na proszek. Połączyć składniki i rozsmarować na dnie tortownicy.
  • Ser biały zmiksować z serkiem mascarpone i 6 łyżkami cukru pudru. Na koniec dodać śmietankę.
  • Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, następnie zahartować. Zahartowaną żelatynę zmieszać z masą serową. Tak przygotowaną masę rozsmarować na biszkoptowym spodzie.
  • Truskawki zagotować z resztą cukru, dodać galaretki, następnie zblendować na gładką masę. Gdy masa ostygnie przełożyć ją na serową.

Tak przygotowane ciasto zostawić w lodówce co najmniej kilka godzin. Najlepiej na całą noc.

Oczywiście jest wiele wersji sernika na zimno. Truskawki można dodać bezpośrednio do masy serowej, a całość pokryć samą galaretką. Owoce mogą być także położone na masie serowej i pokryte galaretką. Najważniejszy jest jednak orzeźwiający i lekki smak tego deseru z truskawek niezależnie od wersji.

Ciasta, desery, jogurty – dla każdego coś dobrego

Desery z truskawkami opisane wyżej to tylko kilka opcji wykorzystania tego pysznego owocu. Dzięki możliwości mrożenia możemy cieszyć się smakiem deserów z truskawkami przez cały rok. Oprócz ciast czy lodów popularne są także koktajle jogurtowe, sorbety, zupy. Mrożonych truskawek z powodzeniem użyć można do zrobienia sosów do makaronu czy ryżu. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Rogaliki z dżemem truskawkowym

Źródło: Pixabay