Truskawki to owoce, które cieszą się niezwykłą popularnością. Z pewnością stoi za tym ich słodki smak i aromat. Poza tymi oczywistymi walorami, truskawki mają wiele innych zalet. Przede wszystkim zawierają dużo witaminy C, są cennym źródłem błonnika i mają sporo antyoksydantów. A desery z mrożonych truskawek są równie pyszne i można cieszyć się nimi przez cały rok.
Truskawki – bomba witaminowa
Truskawki mają także bardzo mało kalorii (28 na 100 gram). Fakt ten sprawia, że są to jedne z najchętniej wybieranych owoców. Świetnie smakują same, z dodatkiem cukru, a także w rozmaitych deserach. Minusem tych słodkich owoców jest jedynie ich sezonowość. Sezon na nie trwa niezwykle krótko. Można temu jednak zaradzić! Jak? Skorzystać z ich mrożonej wersji.
Desery z mrożonych truskawek – przepis na lody
Pyszny deser z mrożonymi truskawkami to lody. Są one bardzo szybkie i proste do wykonania. Z pewnością każdy łatwo sobie poradzi z ich zrobieniem. Teoretycznie, by otrzymać lody, wystarczy zmiksować mrożone truskawki z jogurtem lub mlekiem. W praktyce warto dodać kilka innych składników, by cieszyć się cudownym smakiem. Jak wygląda przepis na lody z truskawek?
Składniki potrzebne do wykonania lodów z mrożonych truskawek:
- 400 g mrożonych truskawek,
- 250 g śmietanki 36%,
- opcjonalnie 100 gram cukru lub innego słodzika do smaku,
- kilka liści mięty,
- 4 kostki startej gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
- Mrożone truskawki zmiksować w misie na gładką masę.
- Dodać śmietankę, cukier i miksować dalej do uzyskania kremowej konsystencji.
- Gotowe lody przełożyć do pucharków, posypać czekoladą i przyozdobić listkiem mięty.
Lody z tego przepisu da się również przełożyć do specjalnych foremek i włożyć do zamrażalnika. Po kilku godzinach można cieszyć się smakiem lodów na patyku.
Lody z mrożonych truskawek z bananem lub innymi owocami
Mrożone truskawki świetnie komponują się z bananami. Ponadto słodycz bananów może wyeliminować potrzebę dosładzania cukrem. Do truskawek można dodać także maliny, jeżyny, brzoskwinie. Tak naprawdę jest to kwestia indywidualna. Jak więc wpleść inne owoce do przepisu?
- 400 g truskawek,
- 400 g bananów lub innych ulubionych owoców,
- 100 ml śmietanki 36%.
Owoce miksujemy na gładką masę i dodajemy śmietankę. Osoby będące na diecie mogą zastąpić śmietankę jogurtem naturalnym. Należy jednak pamiętać, by był to gęsty jogurt.
Truskawkowe tiramisu – deser do przygotowania w każdej kuchni
Ten włoski deser cieszy się niezwykłą popularnością także w Polsce. Jego truskawkowa wersja to nie lada gratka dla fanów tych słodkich owoców.
Składniki potrzebne do wykonania truskawkowego tiramisu:
- 250 g serka mascarpone,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
- około 2 szklanki mrożonych truskawek,
- łyżka cukru wanilinowego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- opcjonalnie 50 ml nalewki z wiśni czy truskawek,
- 50 g gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
- Truskawki rozmrozić i zmiksować z cukrem pudrem (około łyżki) na gładką masę. Opcjonalnie dodać nalewkę. Odstawić do schłodzenia.
- Zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać resztę cukru pudru i cukier wanilinowy.
- Następnie dodać mascarpone i miksować na najniższych obrotach do połączenia składników.
- Powstały krem odstawić do schłodzenia.
- Po 15 minutach wyjąć kremy.
- Biszkopty moczyć w truskawkowym musie i układać na dnie blaszki jeden obok drugiego, następnie przełożyć kremem śmietanowym.
- Na krem ułożyć drugą warstwę biszkoptów i kremu.
- Całość posypać startą gorzką czekoladą.
Tak przygotowany deser z truskawkami odstawić do lodówki na kilka godzin.
Przepis na sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Sernik na zimno to deser, który ma wielu fanów, zwłaszcza w okresie letnim. Z dodatkiem galaretki jest lekki i pyszny. Jak wygląda przykładowy przepis na to ciasto?
Składniki potrzebne do przygotowania sernika na zimno:
- 120 g masła,
- 200 g herbatników,
- 500 g serka mascarpone,
- 500 g twarogu z wiaderka,
- około 11 łyżek cukru pudru),
- 16 g żelatyny,
- 100 g śmietany kremówki,
- 600 g mrożonych truskawek,
- 2 galaretki (truskawkowe lub inne).
Wykonanie:
- Masło roztopić w kąpieli wodnej, herbatniki zblendować na proszek. Połączyć składniki i rozsmarować na dnie tortownicy.
- Ser biały zmiksować z serkiem mascarpone i 6 łyżkami cukru pudru. Na koniec dodać śmietankę.
- Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, następnie zahartować. Zahartowaną żelatynę zmieszać z masą serową. Tak przygotowaną masę rozsmarować na biszkoptowym spodzie.
- Truskawki zagotować z resztą cukru, dodać galaretki, następnie zblendować na gładką masę. Gdy masa ostygnie przełożyć ją na serową.
Tak przygotowane ciasto zostawić w lodówce co najmniej kilka godzin. Najlepiej na całą noc.
Oczywiście jest wiele wersji sernika na zimno. Truskawki można dodać bezpośrednio do masy serowej, a całość pokryć samą galaretką. Owoce mogą być także położone na masie serowej i pokryte galaretką. Najważniejszy jest jednak orzeźwiający i lekki smak tego deseru z truskawek niezależnie od wersji.
Ciasta, desery, jogurty – dla każdego coś dobrego
Desery z truskawkami opisane wyżej to tylko kilka opcji wykorzystania tego pysznego owocu. Dzięki możliwości mrożenia możemy cieszyć się smakiem deserów z truskawkami przez cały rok. Oprócz ciast czy lodów popularne są także koktajle jogurtowe, sorbety, zupy. Mrożonych truskawek z powodzeniem użyć można do zrobienia sosów do makaronu czy ryżu. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Agnieszka
Ooo, najlepszy deser w lecie. Idealny po prostu. Ja robię z truskawek dosłownie wszystko – koktajle, galaretki, babeczki, ciasta, ze śmietaną i cukrem, itp.