Kapsalon to danie typu fast food, które wywodzi się z Holandii. To właśnie tam w każdej restauracji z daniami typu fast food spotkać można tę wersję kebaba. Coraz częściej pojawia się jednak także w barach w naszym kraju. Składa się z mięsa, świeżych warzyw, frytek, sosu oraz dużej ilości sera, które zapieka się w piekarniku.

Kapsalona z powodzeniem można zrobić także samodzielnie w domu. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a niezbędne składniki dostępne są we wszystkich sklepach. W poniższym artykule znajdziesz przepis na kapsalona, którego możesz zaserwować w swoim domu. Gwarantujemy, że przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi kebaba. 

Składniki kapsalona

Kapsalon to danie, które wyróżnia się dosyć dużą kalorycznością. Nie jest sprzymierzeńcem diety, bo w jednej porcji zawiera nawet 1500 kalorii! Warto jednak raz na jakiś czas zrobić odstępstwo od diety i pozwolić sobie na taki posiłek, który zachwyca swoim smakiem. Kapsalon zapiekany jest w aluminiowych foremkach i podawany jest na ciepło. Wyróżnia się grubą warstwą sera ułożonego na wierzchu, który wpływa na cały smak dania.

Składniki na kapsalona są ogólnodostępne i można je nabyć w każdym sklepie. Każdy kapsalon składa się z mięsa oraz świeżych warzyw takich jak pomidor, kapusta i ogórek. Obowiązkowym składnikiem tego dania jest także ser żółty, który nie składnikiem tradycyjnego kebaba. Nie należy zapominać o ważnym elemencie, jakim są chrupiące frytki. Ostatnim, ale także bardzo ważnym elementem kapsalona jest sos.

Najczęściej w kapsalonach spotkać można uwielbiany przez większość osób sos czosnkowy. Zaraz obok niego jest sos ostry, który dobrze kontrastuje z innymi składnikami i przyprawami. Ci, którzy nie lubią ostrego smaku, mogą pominąć ostry sos i postawić jedynie na łagodny czosnkowy.

Składniki na kapsalon

Źródło: Pixabay

Jakie mięso do kapsalona?

Restauracje, w których możemy zamówić kapsalona, oferują różne rodzaje mięsa. Najpopularniejsza jest zdecydowanie baranina oraz kurczak. Czasami spotkać się można również z mięsem wołowym lub mieszanką różnych rodzajów mięs. To, jakie mięso znajdzie się w naszym daniu, zależy od naszych osobistych preferencji. Chcąc odchudzić nasz posiłek i sprawić, że będzie mieć mniej kalorii, warto wybrać drób.

Ważne jest, by w domowych warunkach dobrze przyprawić mięso. Od przyprawy zależy w dużym stopniu smak naszego dania. Dobrym rozwiązaniem jest zakup gotowej przyprawy typu kebab gyros, która oprócz soli, zawiera wiele aromatycznych składników.

Kebab a kapsalon-różnice

To, co wyróżnia kapsalon na tle innych kebabów, to dodatek sera oraz pieczenie w piekarniku całego dania. Kapsalon z ułożonymi warstwowo składnikami wkładany jest do piekarnika, przy czym ostatnią warstwę stanowi sos. Danie należy piec do tego czasu, aż ser się roztopi i stanie się ciągnący. Kapsalon ma też znacznie większą ilość kalorii od tradycyjnego kebaba w tortilli czy bułce. Pokaźniejsza jest też zawartość tłuszczu, na którą wpływa ser oraz frytki.

Jak odchudzić przepis na kapsalona?

Tak jak już zostało wspomniane, kapsalon nie musi rujnować naszego starania o lepszą sylwetkę. W prosty sposób można zmodyfikować przepis i obniżyć zawartość kalorii w fast foodzie. Przede wszystkim warto wybrać chudsze mięso, na przykład kurczaka. Dobrze sprawdzi się pieczona pierś z kurczaka lub mięso z uda. Kurczak ma mniej tłuszczu i kalorii od wołowiny i baraniny.

Serwując kapsalona, warto zmniejszyć ilość startego żółtego sera lub postawić na ser typu light. Dodatek ogórka i świeżej sałatki wpłynie na lekkość dania i doda witamin. Gotowy sos czosnkowy, który na ogół składa się w większości z oleju, można zrobić samodzielnie na bazie gęstego jogurtu.

Oprócz tego frytki, które są obowiązkowe w przepisie, upiec można w piekarniku, zamiast smażyć na głębokim tłuszczu. Pozwoli to oszczędzić nam prawie 500 kalorii na porcję!

Frytki z piekarnika

Źródło: Pixabay

Przepis na domowy kapsalon, w sam raz na obiad

Wiemy już, co jest niezbędne do zrobienia kapsalona. Czas poznać przepis na to pyszne danie, które podbije podniebienia każdego domownika. Zrobienie kapsalona w piekarniku jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Pamiętać należy, że kapsalon jest zapiekany w jednorazowych aluminiowych foremkach.

Przygotowanie kapsalona zacząć należy od mięsa z kurczaka. Filety z piersi kurczaka należy pokroić na drobne kawałki i przyprawić. Konieczna jest sól oraz przyprawa kebab gyros. By przyprawy lepiej połączyły się z mięsem, warto dodać dwie łyżki oleju roślinnego i wymieszać całość. Im mięso się dłużej marynuje, tym będzie smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Potem wystarczy je usmażyć na patelni z grubym dnem przez około 10 minut.

Kolejnym krokiem są frytki i ich przygotowanie. Można je usmażyć lub upiec w piekarniku. Najlepiej sprawdzą się domowe frytki, jednak można też wybrać mrożone, kupione w sklepie. W skład sałatki do kapsalona wchodzi pokrojona sałata lodowa lub pekińska kapusta, świeży ogórek, pomidory i czerwona cebula.

Piekarnik należy nagrzać do temperatury 200. W aluminiowych foremkach należy układać kolejno usmażone frytki, kawałki kurczaka i tarty ser. Gdy danie się zapiecze, czyli po około 10 minutach, wyjmujemy kapsalona i układamy na nim świeże warzywa. Ostatnim krokiem jest polanie całości sosem, na przykład czosnkowym, pomidorowym lub jednym i drugim.